
Więcej przepisów, filmy i praktyczne wskazówki znajdziecie na Instagramie Alicji.
PIERNIKOWE CYNAMONKI Z KORZENNYMI CIASTECZKAMI KREMEM Z PRAŻONYCH ORZECHÓW LASKOWYCH Z DYNIĄ I CYNAMONEM
Ciasto drożdżowe:
– 300g mąki typ 550
– 7g drożdży
– 50g ksylitolu
– szczypta soli
– 1 jajko
– 150g mleka sojowego
– 50g masła + 1 jajko z kilkoma łyżkami mleka do posmarowania wierzchu bułeczek przed
pieczeniem
Nadzienie drożdżówek:
– 35g masła
-100g kremu z prażonych orzechów laskowych z dynią i cynamonem
– 3-4 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
Krem cynamonowy:
– 25g masła
– 150g skyru waniliowego
– 5 łyżeczek erytrytolu w pudrze
– 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto drożdżowe:
W misie miksera planetarnego łączymy ze sobą mąkę, drożdże, ksylitol i sól. Dodajemy jajko i roztopione masło. Wyrabiamy hakiem przez 1-2 min i dolewamy powolnym strumieniem ciepłe, ale
nie gorące mleko. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15 min. Na początku będzie lepiące, ale takie ma być,
nie dosypujemy mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt 30x40cm i smarujemy nadzieniem – kremem ciasteczkowym.
Nadzienie:
Masło rozpuszczamy i łączymy z kremem orzechowym, erytrytolem, cynamonem i solą. Ilość słodzika dopasuj do własnych preferencji. Smarujemy ciasto i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Dzielimy je na 8 części i układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej erytrytolem wymieszanym z cynamonem. Pozostawiamy drożdżówki pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w 180*C przez 17 min. Po delikatnym ostudzeniu, ale wciąż ciepłe rollsy smarujemy kremem cynamonowym.
Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Ucieramy je na puszysty krem i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłych bułeczek.