autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

BEZGLUTENOWE CIASTO Z RICOTTĄ

Składniki:
(na tortownicę 20-22cm)

120 g masła
150 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
250 g ricotty
szczypta soli
60 g kruszonki orzechowej
cukier puder do oprószenia

Przepis:

W misie miksera utrzyj masło i połowę cukru na jasną i puszystą masę – warto utrzeć na puch
Dodaj żółtka, po jednym, dalej ucierając.
Dodaj mąkę orzechową i ricottę, zmiksuj razem niezbyt długo,do połączenia składników.
W innym naczyniu ubij białka na sztywna pianę, dodając szczyptę soli kiedy zacznie powstawać piana.
Do gotowej piany dodaj resztę cukru, po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Ubitą pianę z cukrem dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównaj wierzch ciasta szpatułką i posyp kruszonką z orzechów laskowych.
Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 50 minut
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie, oprósz cukrem pudrem


Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK