autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

BEZGLUTENOWY CHLEBEK KALAFIOROWY

Składniki: (na dużą blachę)

500 g kalafiora
4 jajka
100 g mąki z orzechów laskowych
1 łyżeczka soli ziołowo-czosnkowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/8 łyżeczki chilli
pieprz czarny

Przepis:

Kalafior rozdrobnić malakserem lub blenderem na drobinki podobne do ryżu, nie na purée.
Jajka wbij do miski i ubij delikatnie – mikserem końcówką do ubijania piany, albo ręczną trzepaczką – do pojawienia się pierwszych pęcherzy i małej ilości piany; jajka też powinny nieznacznie zwiększyć objętość
Dodaj rozdrobniony kalafior, mąkę orzechową, przyprawy.
Miksuj albo wymieszaj wszystko razem
masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź dłońmi. masa jest dość rzadka, nie powinna jednak pojawiać się stojąca woda. jeśli tak jest – lepiej dołożyć łyżkę czy dwie mąki ziemniaczanej. masę rozprowadź na grubość około 4 -5 mm, tworząc kształt prostokąta – zazwyczaj wypełnia niemal całą blachę.
wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut. chlebek powinien być delikatnie złoty na brzegach i narożnikach.
upieczony chlebek pozostaw na papierze do wystygnięcia. kiedy całkiem wystygnie – przełóż na drugą stronę i zdejmij delikatnie papier.
pokrój chlebek na 8 lub 12 równych części, albo na dowolne kształty.

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK