BUŁKI ORZECHOWE

Składniki:
50 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
100 g mąki o obniżonej zawartości tłuszczu TREE NUTS
40 g oleju z prażonych orzechów laskowych TREE NUTS
1 łyżeczka soli
1 żółtko do smarowania
mak/mąka z orzechów laskowych TREE NUTS do posypania

Przepis:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Zrobić zaczyn z drożdży, wody i cukru. Kiedy zaczyn zacznie pracować połączyć go z mąką, olejem i solą. Wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto rozgnieść na powierzchni dużego talerza i pokroić na 12 kawałków jak pizzę. Z każdego kawałka uformować bułkę w supeł. Ułożyć na blasze i poczekać 15 minut, aż wyrosną. Posmarować żółtkiem i posypać dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.