autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mann
blog : z widokiem na stół

CIASTO BANANOWO ORZECHOWE

Składniki: (na formę 18 x 23 cm)

2 bardzo dojrzałe banany
30 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
60 g pure z daktyli ( albo cukru trzcinowego )
1 małe jajko, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g mąki z orzechów laskowych odtłuszczonej*
60 g mąki pszennej, jasnej lub pełnoziarnistej
50 g czyli niecałe pół szklanki prażonych orzechów laskowych, mieszanych całych i w kawałkach
1 banan na wierzch ciasta
2 łyżki kruszonki z orzechów laskowych prażonych
1 łyżka cukru trzcinowego

Przepis:

Banany rozgnieć widelcem, wymieszaj z roztopionym masłem lub olejem kokosowym.
Dodaję puree z daktyli, roztrzepane jajko, wanilię, wymieszaj.
Dodaj mąki wymieszane z sodą i szczyptą soli, wymieszaj tylko do połączenia składników – nie za długo.
WAŻNE! Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, konsystencja powinna pozostać niejednorodna.
Na końcu dodaj orzechy laskowe w kawałkach i całe, krótko zamieszaj.
Przełóż ciasto do płaskiej formy 18 x 23 cm.
Dodatkowego banana przekrój wzdłuż i ułóż na cieście
Kruszone orzechy wymieszaj z cukrem i posyp ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto najlepiej wystudzić w formie, a kiedy będzie zimne wyjąć i pokroić

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK