GRILLOWANA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM ORZECHOWYM

Składniki:
Pierś z indyka:
1 pierś z indyka
2 ząbki czosnku
sól / vegeta
pieprz
majeranek
oliwa z oliwek
Sos na bazie oleju z orzechów laskowych:
50 ml oleju z orzechów laskowych TREE NUTS
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki z orzechów laskowych TREE NUTS
1 łyżeczka miodu
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Przepis:
Pierś z indyka:
Pierś zanurzyć w marynacie z przypraw i oliwy dzień wcześniej. Mięso grillować aż osiągnie w środku temperaturę 70 stopni C. Ułożyć na półmisku, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podawać z sosem z orzechów laskowych.

Sos beszamelowy:
Olej rozgrzać w rondlu. Ciągle mieszając dodać mąkę i mleko aż sos zgęstnieje. Dodać resztę składników. Podawać na ciepło.