
Więcej przepisów, filmy i praktyczne wskazówki znajdziecie na Instagramie Alicji.
KLUSECZKI Z SERKA WIEJSKIEGO Z PIECZONYMI POMIDORKAMI I PESTO
Składniki na dwie porcje:
– 200g serka wiejskiego lekkiego
– 1 jajko
– 100g mąki orkiszowej/pszennej zwykłej
– szczypta soli
– 300g pomidorków koktajlowych
– 5g oliwy z oliwek
– sól, pieprz, oregano
– pesto z rukoli i orzechów laskowych przepis tutaj
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przyprawienia i upieczenia pomidorków w 200*C przez 15-20 min (airfryer).
- Składniki na kluseczki blendujemy. Odstawiamy na 5min. W garnku (najlepiej z szerokim dnem)
zagotowujemy wodę, solimy. Łyżką nakładamy masę i kładziemy na gotującą się wodę. Po 2-3 min
kluseczki będą gotowe. - Ugotowane kluseczki łączymy z pesto. Jeśli potrzeba, dodajemy nieco wody z gotowania. Podajemy
z upieczonymi pomidorkami i świeżą bazylią.
Makro w porcji: 470 kcal, 28B | 20T | 38W