autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

MUFFINY LASKOWO POMARAŃCZOWE

Składniki: (na 12 muffin)

1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
1/2 szklanki mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kandyzowanych skórek pomarańczowych >> PRZEPIS
1/2 szklanki orzechów laskowych, całych lub w kawałkach
2 jajka
1/2 szklanki oleju z orzechów laskowych
3/4 szklanki puree z pomarańczy – puree robimy z całych pomarańczy, albo ze skórek po wyciskaniu soku >> PRZEPIS
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego

do posypania:

2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki orzechów laskowych w drobnych kawałkach

Przepis:

Mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszaj razem.
Dodaj skórki pomarańczowe i orzechy
W innym naczyniu wymieszaj roztrzepane jajka, olej, ekstrakt waniliowy, puree z pomarańczy i mleko; lekko ubij trzepaczką.
Połącz składniki z dwóch naczyń i wymieszaj krótko i niedokładnie – tylko do połączenia składników, powinny, pozostać grudki.
Rozłóż ciasto w papilotkach i posyp po wierzchu cukrem i drobinkami orzechów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu lekko wystudź – można podawać na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK