



Więcej przepisów, filmy i praktyczne wskazówki znajdziecie na Instagramie Alicji.
OWSIANKA NA WYNOS Z PASTAMI TREE NUTS – 3 PROPOZYCJE
Składniki na 1 porcję owsianki basic:
- 50g płatków owsianych błyskawicznych
- 10g nasion chia
- 1-2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 100-150 ml gorącej wody (w zależności jak gęstą owsiankę lubisz)
- 150g skyru naturalnego
Dodatki (wariant 1):
- 100g malin mrożonych
- 10g pasty z prażonych pistacji z białą czekoladą i maliną
- 5g pistacji prażonych
Dodatki (wariant 2):
- 80g puree z dyni
- 10g pasty z prażonych orzechów laskowych z dynią i cynamonem
- 5g prażonych orzechów laskowych kruszonych lub całych
Dodatki (wariant 3):
- 100g borówek świeżych lub mrożonych
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 10g pasty z prażonych migdałów z białą czekoladą, cytryną i imbirem
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszaj z nasionami chia, słodzikiem i solą. Zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia pod przykryciem. Jeśli chcesz, aby skyr był bardziej słodki, dodaj do niego kilka łyżeczek słodzika lub miodu.
- Maliny podgrzej w mikrofalówce lub na patelni. Napęczniałe płatki z chia przekładaj na przemian z jogurtem i malinami. Na wierzch dodaj pastę i orzechy.
- Napęczniałe płatki z chia przekładaj na przemian z jogurtem i puree z dyni. Na wierzch dodaj pastę i orzechy.
- Napęczniałe płatki z chia przekładaj na przemian z jogurtem i borówkami. Na wierzch dodaj pastę i owoce.
Owsiankę możesz zjeść od razu, na ciepło lub zimno, a także przygotować ją dzień
wcześniej, przechować w lodówce i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.