
Więcej przepisów, filmy i praktyczne wskazówki znajdziecie na Instagramie Alicji.
PLACUSZKI MAK&CYTRYNA
Składniki na 1 porcję (4 placuszki):
- 75g skyru naturalnego
- 1 jajko
- 35g mąki pszennej
- 5g maku mielonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki erytrytolu
- skórka i sok z cytryny
- oliwa do smażenia
Dodatkowo:
- 75g skyru naturalnego
- Słodzik do smaku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 15g kremu z prażonych migdałów z białą czekoladą, cytryną i imbirem
- szczypta maku do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą na gładką masę, dodaj zest z cytryny i 1-2 łyżeczki soku. Patelnię delikatnie natłuść oliwą (za pomocą ręcznika papierowego wytrzyj nadmiar oliwy). Placuszki smaż z obu stron pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, aż będą złociste. W międzyczasie pozostałą część skyru wymieszaj z sokiem z cytryny i słodzikiem. Gotowe placuszki podawaj ze skyrem, posypane makiem i polane kremem migdałowym.
Makro: 412 kcal, 31B | 16T | 37W