PRZEPISY

BABKA ORZECHOWA “ORZECHOWY ZAWRÓT GŁOWY”

Składniki:
180 g oleju rzepakowego
20 g oleju z prażonych orzechów laskowych TREE NUTS
6 jajek
300 g cukru
15 g cukru waniliowego
220 g mąki pszennej
50 g mąki odtłuszczonej z prażonych orzechów laskowych TREE NUTS
80 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
bułka tarta
3 foremki do pieczenia
Przepis:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Utrzeć na ciepło jajka z cukrem (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Do masy dodawać stopniowo olej. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia, wyrobić na jednolitą masę. Małe foremki (np. aluminiowe) ok. 20 x 8 cm wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Masę rozlać do ok. połowy wysokości foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zmiejszyć temperaturę do 160°C. Łącznie piec 45 minut.


BUŁKI ORZECHOWE

Składniki:
50 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
100 g mąki o obniżonej zawartości tłuszczu TREE NUTS
40 g oleju z prażonych orzechów laskowych TREE NUTS
1 łyżeczka soli
1 żółtko do smarowania
mak/mąka z orzechów laskowych TREE NUTS do posypania
Przepis:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Zrobić zaczyn z drożdży, wody i cukru. Kiedy zaczyn zacznie pracować połączyć go z mąką, olejem i solą. Wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto rozgnieść na powierzchni dużego talerza i pokroić na 12 kawałków jak pizzę. Z każdego kawałka uformować bułkę w supeł. Ułożyć na blasze i poczekać 15 minut, aż wyrosną. Posmarować żółtkiem i posypać dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

SAŁATKA Z GRUSZKĄ, SEREM KOZIM I ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki:
świeże liście rukoli
kilka kawałków gruszek w syropie
1 bagietka
1 rolada z sera koziego pleśniowego
orzechy laskowe prażone TREE NUTS
olej z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
gęsta przyprawa w płynie na bazie octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przepis:
Bagietkę pokroić na grzanki, pokropić olejem z prażonych orzechów laskowych i ułożyć na nich plasterki sera koziego. Zapiec w piekarniku, a następnie posypać je pokruszonymi orzechami laskowymi. Kawałki gruszki w syropie pokroić w plasterki i ułożyć na liściach rukoli. Polać dressingiem z oleju z prażonych orzechów laskowych, soli i pieprzu. Na wierzch poukładać grzanki z sera koziego. Całość przyozdobić przyprawą na bazie octu balsamicznego.

GRILLOWANA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM ORZECHOWYM

Składniki:

Pierś z indyka:
1 pierś z indyka
2 ząbki czosnku
sól / vegeta
pieprz
majeranek
oliwa z oliwek
Sos na bazie oleju z orzechów laskowych:
50 ml oleju z orzechów laskowych TREE NUTS
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki z orzechów laskowych TREE NUTS
1 łyżeczka miodu
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Przepis:
Pierś z indyka:
Pierś zanurzyć w marynacie z przypraw i oliwy dzień wcześniej. Mięso grillować aż osiągnie w środku temperaturę 70 stopni C. Ułożyć na półmisku, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podawać z sosem z orzechów laskowych.Sos beszamelowy:
Olej rozgrzać w rondlu. Ciągle mieszając dodać mąkę i mleko aż sos zgęstnieje. Dodać resztę składników. Podawać na ciepło.

SAŁATKA PARMA Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki:
świeże liście szpinaku
świeże liście rukoli
kilka plastrów cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
kawałek miękkiego białego sera koziego
1 świeży granat
2 łyżki oleju z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
1 łyżka lejącego miodu
mąka / kruszonka z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
Przepis:
Granat przeciąć na pół i wycisnąć sok do miski razem z pestkami. Liście szpinaku i rukoli ułożyć na półmisku. Na górę ułożyć szynkę parmeńską i pokruszony ser kozi. Polać dressingiem z oleju z prażonych orzechów laskowych i miodu. Całość posypać nasionami granatu z sokiem oraz kruszonką z prażonych orzechów laskowych.

PESTO Z RUKOLI I ORZECHÓW LASKOWYCH

Składniki:
80 g parmezanu
30 g orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
1 ząbek czosnku
80 g świeżych liści rukoli
75 g oleju z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
75 g oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki soli
Przepis:
Parmezan rozdrobnić. Dodać orzechy laskowe prażone, czosnek, liście rukoli, olej z orzechów laskowych prażonych, oliwę z oliwek i sól. Rozdrobnić całość. Pesto podawać jako sos lub dodatek do pieczywa i przekąsek.

KRUCHE CIASTKA ORZECHOWE

Składniki:
200 g masła
300 g mąki pszennej
100 g orzechów lub mąki z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
2 żółtka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przepis:
Całość zagnieść. Schłodzić na 1-2 godziny.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Z ciasta zrobić wałek o średnicy 3 cm, pokroić na 1 cm plasterki. Poukładać na blasze i rozgnieść przyciskając całą dłonią. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.

ORZECHOWE KULKI MOCY

Składniki:
100 g orzechów lub mąki z orzechów laskowych prażonych TREE NUTS
200 g daktyli
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
kakao do obtoczenia
mąka z orzechów laskowych do obtoczenia
Przepis:
Daktyle moczymy w niedużej ilość gorącej wody, następnie blendujemy na gładką masę. Orzechy laskowe prażone mielimy w blenderze lub używamy gotowej mąki z prażonych orzechów laskowych. Do orzechów dodajemy masę daktylową i cynamon. Łączymy wszystko tworząc jednolitą masę. Formujemy kulki, a następnie obtaczamy je w kakao lub mące z orzechów laskowych.