autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

SAŁATKA Z RUKOLI I CYTRUSÓW, Z GRANATEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki:

100 g rukoli
2 pomarańcze
1 grapefruit różówy
pestki z owocu granatu
60 g twardszego sera owczego lub koziego
60 g prażonych orzechów laskowych

na sos:

2 łyżki oleju z orzechów laskowych
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka miodu

Przepis:

Rukolę opłucz i osusz
Cytrusy obierz i pokrój dowolnie, zachowując sok – sok z grejpfruta osobno – przydadzą się do sosu.
Obierz granat, czyli oddziel pestki.
Ser pokrój na cieniutkie plasterki.
Wymieszaj składniki sosu, dodając cały sok z pomarańczy, sok z granatu oraz po trochu soku z grejpfruta. Sok z grejpfruta może okazać się zbyt gorzki – dodajemy do smaku. Miód również dodajemy do smaku.
Rukolę wyłóż na talerze.
Na rukoli ułóż cząstki owoców, naprzemiennie, tworząc kolorową kompozycję.
Małe i cieniutkie plasterki sera powkładaj pomiędzy cząstki cytrusów.
Posyp pestkami granatu – około 2 łyżki pestek na każdą porcję.
Polej sałatkę sosem.
Na wierzchu posyp prażonymi orzechami laskowymi, całymi albo w grubych kawałkach.

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK