autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

SERNIK LASKOWY

Składniki:
(na tortownice 24cm)

spód:

120 g mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
80 g pasty z prażonych orzechów laskowych
20 g kakao
2 garści posiekanych orzechów laskowych, prażonych ( kruszonki orzechowej )
2 łyżki cukru trzcinowego

masa serowo-orzechowa:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwu- lub trzykrotnie
250 g twarogu śmietankowego* albo serka mascarpone
250 gram pasty z prażonych orzechów laskowych, odtłuszczonej
200 g cukru trzcinowego
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polewa z czekolady:

100 g ulubionej czekolady, gorzkiej lub mlecznej, albo mieszanki; raczej nie bardzo gorzkiej
60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżki kruszonki z orzechów laskowych

Przepis:

Lody najwygodniej przygotować w maszynie do lodów, albo w przeznaczonej do tego przystawce do miksera.
Można przygotować też bez maszny, jest to bardziej pracochłonne.

W rondelku wymieszaj mleko i pastę z orzechów, podgrzewając na średnim ogniu do rozpuszczenia pasty.
Kiedy mieszanka jest jednorodna dodaj śmietankę, cukier i golden syrup, zamieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru oraz do momentu kiedy całość będzie jednorodna i gładka.
Gotową orzechową masę przelej do miski, ostudź, przykryj szczelnie folią (żeby na wierzchu nie powstała sztywna kożuchowa warstewka) i schłodź w lodówce, najlepiej kilka godzin (zazwyczaj wystarczą 2-3 godziny).
Do schłodzonej masy dodaj ekstrakt wanilii i wymieszaj.
Ubijaj przez chwilę mikserem – tak, jak na bitą śmietanę, ale nie do pełnej sztywności: chodzi o to, aby nadać masie puszystości.

postępowanie z maszyną
Wlej masę do misy maszyny do lodów i dalej postępuj wg instrukcji urządzenia.
Gotowe lody powinny być kremowe i zdecydowanie nie płynne.
Przełóż lody do pojemnika i domroź przez 1 – 2 godziny w zamrażalniku.
Lody można podawać na dowolnym etapie zmrożenia, również bezpośrednio po ukręceniu w maszynie – są wtedy zazwyczaj dosyć miękkie, raczej na wpół zamrożone.

postępowanie bez maszyny
Lekko ubitą masę orzechową przekładamy do szczelnego pojemnika.
Pojemnik wkładamy do zamrażalnika / zamrażarki.
Co pół godziny wyjmujemy pojemnik i mieszamy bardzo dokładnie – tak aby rozbić powstające kryształki lodu.
Musimy powtarzać tę czynność przez około 4-5 godzin, czyli jakieś 8 – 10 razy.
Potem pozostawiamy w zamrażarce do całkowitego zmrożenia / stężenia.Przy dłuższym przechowywaniu w zamrażarce warto lody wyjąć chwilę wcześniej przed podaniem i potrzymać na wierzchu, żeby nieco zmiękły – tak, aby dały się ładnie serwować. Smak będzie pełniejszy, jeśli lody będą w postaci miękkiej…

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK