autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

SERNIK LASKOWY

Składniki:
(na tortownice 24cm)

spód:

120 g mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
80 g pasty z prażonych orzechów laskowych
20 g kakao
2 garści posiekanych orzechów laskowych, prażonych ( kruszonki orzechowej )
2 łyżki cukru trzcinowego

masa serowo-orzechowa:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwu- lub trzykrotnie
250 g twarogu śmietankowego* albo serka mascarpone
250 gram pasty z prażonych orzechów laskowych, odtłuszczonej
200 g cukru trzcinowego
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polewa z czekolady:

100 g ulubionej czekolady, gorzkiej lub mlecznej, albo mieszanki; raczej nie bardzo gorzkiej
60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżki kruszonki z orzechów laskowych

Przepis:

Przygotuj spód:
Wszystkie składniki umieść w mikserze i krótko zmiksuj. Można oczywiście dobrze wymieszać ręcznie.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno oraz boki.
Wyłóż masę na dno i ugnieć palcami, miejsce koło miejsca. Masa zacznie się scalać i utworzy spójną warstwę.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 12 minut.
Wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy spód jest zimny:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, ustaw naczynie z wrzątkiem na dolnym poziomie.
Twaróg zmiksuj w mikserze, można też dokładnie wymieszać. Dodaj serek śmietankowy i ponownie zmiksuj.
Dodaj pozostałe składniki i miksuj jeszcze chwilę – tylko do połączenia składników.
Gotową masę – powinna być jednorodna, gładka – przelej do tortownicy, na upieczony i wystudzony spód.
Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika, pozostawiając naczynie z wodą, i piecz 80 minut w temperaturze q50 stopni.
Po upieczeniu sernik powinien być stały i sprężysty na wierzchu, gładki jak stół.
Po upieczeniu pozostaw sernik na chwilę w piekarniku, potem uchyl drzwiczki i ostudź w piekarniku.
Przygotuj polewę:
Śmietanę rozgrzej aż będzie bardzo gorąca, nie doprowadzając do wrzenia.
Dodaj czekoladę w małych kawałkach i pozostaw na 2 minuty.
Potem wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Po wystygnięciu sernika polej polewą, raczej cienką warstwą.
Posyp kruszonką orzechową lub posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi.
Pozostaw do zastygnięcia.
Sernik najlepiej schłodzić 12 godzin w lodówce, aby masa serowa dobrze związała.

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK