autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

BABECZKI POMARAŃCZOWO-ORZECHOWE

Składniki:

2 małe pomarańcze, około 190 – 200 gram, najlepiej bio / eko
3 jajka
110 gram cukru trzcinowego
125 gram mąki z orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady – do dekoracji na wierzchu babeczek
4 łyżki kruszonki orzechowej
opcjonalnie: plasterki pomarańczy do dekoracji.

Przepis:

Pomarańcze dokładnie umyj (w przypadku pomarańczy z nieznanego źródła lepiej je sparzyć)
Pomarańcze włóż do garnka, zalej wodą tak, aby całe były zanurzone i gotuj przez 2 godziny. wylej wodę, a pomarańcze pozostaw do wystygnięcia.
Przekrój każdą pomarańczę na pół, usuń pestki. całe pomarańcze – miąższ, skórkę, białe części zblenduj – nie musi to być gładki mus.
Ubij jajka z cukrem
Dodaję mąkę z orzechów laskowych i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
Na końcu dodaj zmiksowane pomarańcze i znowu wymieszaj.
Formę do babeczek / muffinek albo mini muffinek wyłóż papilotkami.
Wylej ciasto do zagłębień w formie.
Piecz około 30 -35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC, do tzw. suchego patyczka, na niższym poziomie piekarnika
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystygnięcia.
Wystudzone babeczki wyjmij z formy,
Jeśli chcesz udekorować wierzch babeczek:
– czekoladę roztop w kąpieli wodnej
– ozdabiaj babeczki mazami z roztopionej czekolady i posyp kruszonką orzechową
– możesz dołożyć kawałki plasterków pomarańczy.
Babeczki smakują wspaniale od razu po upieczeniu, są doskonałe również następnego dnia

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK