autorka przepisu i fotografii : Zuzanna Mannblog : z widokiem na stół

SOS ORZECHOWY

Składniki:

4 łyżki pasty z orzechów laskowych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki soku z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętego
1/4 łyżki syropu klonowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki gorącej wody {przegotowanej jeśli zamierzacie przechowywać sos}
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
ew. sól do smaku

Przepis:

Pastę orzechową, sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy wlej do słoiczka. syropu klonowego jest minimalna ilość, jednak warto zachować tę odrobinę – syrop klonowy podkreśla naturalną słodycz orzechów i dodaje ładnego wykończenia sosowi.
czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników, wymieszaj.
kiedy składniki są połączone, a całość jest gęsta, dodaj 2 łyżki ciepłej, nawet gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
dodaj przyprawy: paprykę, chilli, pieprz.
spróbuję, jeśli sos jest zbyt mało słony albo nie wystarczająco kwaśny dodaj odrobinę soli { zazwyczaj nie potrzeba } lub troszkę soku z cytryny.
Odstaw na 15 minut, aby aromaty się przeniknęły i przemacerowały.

Sos orzechowy – zastosowanie

idealny do warzyw i wszelkich sałatek.
świetnie komponuje się się sałatkami z dodatkiem truskawek.
pasuje do warzyw pokrojonych w słupki, albo paski,
sos jest idealnym towarzystwem dla rolek warzywnych i warzywno-owocowych, tych w papierze ryżowym, oraz tych zawiniętych w liście sałat.
świetnie sprawdzi się do warzyw z grilla, szaszłyków warzywnych… myślę, że będzie też genialny do kurczaka i krewetek.

Więcej szczegółów, praktyczne wskazówki i dokładniejszy opis przygotowania ciasta, oraz więcej fotografii, znajdziecie na blogu ‘z widokiem na stół’ >> LINK